Moj internet dnevnik
Kolaci
ˇ
Blog
utorak, ožujak 15, 2011
Image

Ovo je jedna izuzetna torta. Obogaćena ukusom popularnog Baileys likera, idealna je uz šolicu fine kafe.

Biskvit:

- 5 jaja
- 300 g šećera u prahu
- 10 kašika vode
- 120 g mljevenih oraha
- 160 g brašna
- 2 kašike kakao praha
- prašak za pecivo
   
Krema:

- 2 žumanca
- 2 kašike šećera
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašike škrobnog brašna
- 2 dl mlijeka
- 3 kašike Baileys likera
- 200 g maslaca
   
Sirup:

- 3 dl mlijeka
- 50 g smeđeg šećera
- 1 dl Baileys likera

Glazura:

- 2 bjelanjka
- 200 g šećera u prahu
- 5 kašika vode

ImageZagrijte rernu na 180 C i pripremite kalup za tortu. Žumance, šećer i vodu pjenasto umutite, pa lagano umiješajte mljevene orahe. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo i kakao prah i polako umiješajte u smjesu, naizmjenično sa snijegom. Peći 40 minuta, ne duže, da biskvit ne bude suh.

Ohladite ga u kalupu, izvadite i prerežite vodoravno dva puta da dobijete tri kore.

Žumanjce, šećer, mlijeko i škrobno brašno (2 ravne kašike!) dobro umutite, pazite da nema grudica. Izlijte u lončić ili manju posudu sa debelim dnom (ne aluminijsku!) i tako kuhajte. Stalno miješajte dok se ne zgusne i pazite da ne zakipi. Kad je gusto, skinite sa šporeta i ohladite. Promiješajte s vremena na vrijeme da se ne uhvati korica. U još mlako dodajte Baileys i ohladite do kraja.

Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu, pa mu pomalo dodajite skuhanu kremu i miješajte sve vrijeme kako bi krema na kraju bila fino izrađena i glatka.

Napravite sirup: Prokuhajte mlijeko sa smeđim šećerom. Skinite sa šporeta i nakon pet minuta dodajte Baileys. Ovim sirupom poškropite biskvitne kore pa ih premažite kremom i složite jednu na drugu. S malo kreme premažite na kraju tortu izvana i ostavite je u frižider dok napravite glazuru.

Glazura za ovu tortu je tzv. frosting od snijega:

u lončić stavite vodu, pa pomalo dodajite šećer u prahu i miješajte dok dodajete da se šećer topi. Kad je ujednačeno stavite kuhati na laganu vatru i povremeno promiješajte. Sirupu treba otprilike 20 minuta na šporetu da bude gust kako treba.

Napravite probu: par kapi stavite u hladnu vodu i ako postanu tvrde kao staklo dovoljno se kuhalo.

Dok se sirup kuha, napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i još vrući sirup polako sipajte u snijeg, a neprekidno miješajte mikserom. Šećerni snijeg morate miksati toliko dugo dok ne postane tako čvrst da zadržava oblik. Ovom glazurom lijepo premažite tortu izvana i ukrasite. Dodatno ukrasite tortu i čokoladnim mrvicama ili po želji.

 

originalni izvor : www.poljoprivreda.ba

slatkikutak @ 23:14 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 20, 2010
Potrebni sastojci za 12 komada :

4 narandže ( 800 grama )

1 jaje

100 grama maslaca

200 grama integralnog brašna

50 grama fruktoze ili 100 grama šećera

40 grama nemasnog šlaga

100 ml sojinog mlijeka

Priprema :

narandže očistite, isjecite na komadiće i izvadite koštice, jednu narandžu isjeckajte u blenderu, jednu ostavite za dekoraciju, a od preostale dvije iscijedite sok. Umutite maslac, dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, šećer , jaje i sok od narandži. Sve dobro izmješajte da se napravi glatka masa, sipajte u kalup za mafine i stavite da se peče na umjerenoj temperaturi . Zatim umutiti šlag sa sojinim mlijekom , i pečene i ohlađene mafine ukrasite sa šlagom i po želji isjeckanom narandžom.

 

 

slatkikutak @ 15:28 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 17, 2010

Sastojci :

800 grama petit keksa
200 miligrama toplog mlijeka
300 grama šećera u prahu
1 litar vrhnja za šlag
2 šlag kreme od čokolade


Priprema :

U posudi ugrijati mlijeko i jedan po jedan keks namakati i redati u odgovarajući pleh, kad je već pleh prekriven keksom onda premazati sa prethodno umućenim vrhnjem za šlag, u koji smo dodali šećer u prahu. I tako ponavljati sve dok ima keksa i vrhnja, na kraju, izmiksati 2 šlaga od čokolade i ukrasiti po želji.
slatkikutak @ 15:10 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 8, 2010

Sastojci:

malo šećera
1 kvasac
800g brašna
sol
1 čaša vode


Priprema:

Kvasac stavite da nadođe sa malo mlake čiste vode,kašikom šećera i kašikom brašna. Kada nadođe, dodajte brašno, sol i mlaku vodu, mjesite da bude kao kiselo tijesto. Ostavite 15 minuta da nadolazi, zatim ga razvaljajte u tepsiju da bude debljine prsta i izbockajte ga viljuškicom. Ostavite da stoji 10 minuta, a onda pecite na 200 stepeni celziusa oko 30 minuta. Kada se kolač ispeče uvijte ga u krpu i ostavite ga malo da odstoi.
slatkikutak @ 11:41 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, siječanj 19, 2010
Potrebni sastojci :

800 grama dunja
80 grama badema
4 velike kašike meda
10 grama anisa
100 grama suhih grožđica

Priprema :

Dobro operite dunje da se gornji sloj onaj hrapavi otkloni, isječite vrhove pa ih onda izdubite,(otklonite sredinu), isjeckajte bademe. Izvađenu sredinu dunje sitno isjeckajte, pomiješajte sa suhim grožđem, bademima, i anisom.

Sve to zasladite sa medom, napunita dunje i poredajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na umjerenoj temperaturi da ne zagore, odozgor po želji može se ukrasiti sa šlagom.

http://www.blogger.ba/slike/logo.31342.jpg
slatkikutak @ 10:07 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 14, 2010
Sastojci :

6 jaja
4 supene kašike ulja
4 supene kašike šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Priprema :

sve gore navedeno ujediniti u glatku smjesu i izliti u odgovarajući pleh da se peče. Kada se ispeče zaliti sa prethodno skuhanom agdom od :2 šoljice šećera i 2 šoljice vode.Treba da bude vruć i kolač i agda prilikom zalijevanja, i ostaviti da se ohladi.

Priprema fila:

U pola litra mlijeka skuhati 2 pudinga od karamele (40 gr.jedan) i 3 kašike šećera,kad se ohladi puding, dodati 250 gr, margarina i 3-4 kašike šećera u prahu i sve skupa dobro izmiksati. Izliti preko ispečene kore i na kraju dodati 1 šlag kremu.



slatkikutak @ 04:01 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, siječanj 7, 2010
Voćna salata

Sastojci:

1 jabuka
1 naranča
2 kivija
240g banana
170g mandarina
1 kruška
100mil soka od naranèe
Priprema:
Voće oprati, oguliti naranču, kivi, banane i mandarine. To sve iseckati na kocke. U posudu sa iseckanim voćem sipati sok od naranče, sve izmješati i sipati u posudice, služiti hladno.
slatkikutak @ 11:09 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, studeni 17, 2009
Danas ćemo praviti jednu jednostavnu ali vrlo ukusnu tortu :

Sastojci :                                                                          

200 gr. šećera                                                
125 gr. brašna
11 bjelanaca
4 žumanca
125 gr. maslaca
350 gr. ananasa iz konzerve
(  vrijeme pripreme 60 min ) .

Priprema :

Umutiti maslac sa 4 žumanca i 100 grama šećera .
Dodati brašno i čvrst snijeg od 3 bjelanca , sve dobro izmiješati i izliti u kalup. Peći dok patišpanj ne bude gotov, onda ostaviti kako je već u kalupu i kockice ananasa poredati po površini patišpanja. Poslije toga umutiti čvrst snijeg od 8 bjelanaca i 100 grama šećera i preliti preko torte i zapeći u rerni samo malo da se stvrdne snijeg. Kad se malo ohladi ostaviti u frižideru do posluživanja.


         http://paradisedelicious.myblog.it/media/02/02/1283364312.JPG
slatkikutak @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, studeni 3, 2009
(za osam osoba)

Sastojci:

5 većih jabuka (900 gr.)
10 piškota
6 velikih kašika šećera (supenih kašika)
700 ml. vode
500 ml. mlijeka
1 kesica vanilin šećera
40 gr. pudinga od vanile
40 gr. šlaga u prahu a može i šlag krema

Priprema:

Poredati piškote u neki pleh ili tacnu, da prekriju dno. Jabuke oguliti, isjeći na kriške i skuhati u vodu , uz dodatak 6 kašika šećera i vanilin šećera. Kuhane jabuke izvaditi iz vode i preliti preko piškota. Onda skuhati puding od vanile pa još dok je topao preliti preko jabuka .Posuda treba da je malo dublja da nebi iscurio puding. Kad se sve dobro ohladi umutiti šlag i ukrasiti kolač. Dekoracija po želji može cimet, rendana čokolada ili nešto sasvim treće.
slatkikutak @ 16:12 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, listopad 30, 2009

Sastojci:

500 gr. očišćenog voća po želji
250 gr. šećera u prahu
200 gr. putera
250 gr. mljevenog keksa
300 gr. mljevenog ljesnjaka
250 gr. slatke pavlake




Priprema:

Slatku pavlaku ulupati u čvrst snijeg. Puter i šećer u prahu mikserom pjenasto umutiti, pa dodati mljeveni keks, mljevene lješnjake i voće isjeckano na kocke.

Masu staviti na okruglu podlogu za torte , oblikovati i premazati šlagom. Tortu spremiti u frižider da se dobro ohladi . Dekoracija torte po želji, može naribana čokolada.

slatkikutak @ 12:10 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Linkovi
^
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Brojač posjeta
42492
Index.hr
Nema zapisa.